Vervangen koudemiddel verlengt levensduur koelmachine

29 januari 2016

In een eerder artikel zijn de succesvolle resultaten van de eerste pilot voor het vervangen van het koudemiddel R22 door RS70 gepubliceerd. RS70 lijkt interessant vanwege het verbod op het bijvullen van R22 en het hoge investeringsbedrag van een nieuwe koelmachine.

Om na te gaan of dit daadwerkelijk interessant is, is inmiddels een tweede pilot uitgevoerd. De tweede pilot betrof een grotere diversiteit aan koelmachines. Op zes locaties is het koudemiddel R22 bij verschillende koelmachines vervangen voor RS70. De eerste resultaten zijn binnen en hieruit blijkt dat ook deze pilot is geslaagd.

Koudemiddel RS70 in plaats van R22
Bij verouderde koelmachines die gebruik maken van het koudemiddel R22 kan de levensduur worden verlengd door het koudemiddel te vervangen door RS70. Wanneer de machine het begeeft of gaat lekken en een nieuwe koelmachine is voor nu een te grote investering, omdat deze bijvoorbeeld nog maar vijf jaar zal worden gebruikt, kan RS70 uitkomst bieden.

Het koudemiddel RS70 is milieuvriendelijker en voldoet aan de wettelijke norm tot 2021. De investeringskosten voor het vervangen van het koudemiddel zijn relatief laag en de te koelen ruimte is goed op temperatuur te houden, ondanks dat de koelcapaciteit met 4% is verlaagd. Dit wordt in de zomer nogmaals gemonitord, vanwege de hogere buitentemperaturen. Sinds de pilot zijn er geen storingen binnengekomen.

De koelmachine blijft wel verouderd, waardoor de kans op defecten aanwezig blijft en het energieverbruik nog steeds hoog is. Ook het storingsgedrag op lange termijn is nog onbekend.

Als de voor- en nadelen met elkaar worden vergeleken blijkt het vervangen van het koudemiddel plus- en minpunten te hebben, maar tegen elkaar afgewogen zeker interessant als een investering geen optie is en alleen de levensduur van de koelmachine met een paar jaar dient te worden verlengd.