Relatiedag FIS 'Innovatie en duurzaamheid'

19 augustus 2015

Als onderdeel van Breijer Bouw en Installatie verricht Facilicom Integrated Services (FIS) onderhoud aan gebouwen en technische installaties en combineert dit met 'soft services', zoals schoonmaak en beveiliging.

Onlangs heeft FIS een relatiedag georganiseerd met als thema 'Innovatie en duurzaamheid'. Tijdens deze informatieve dag zijn diverse innovaties nader toegelicht, waaronder BIM, Phase Change Materials, klantgerichte LED toepassingen en RS70. Met name voor deze laatste twee duurzame innovaties was veel interesse.

LED alternatief
FIS heeft onderzocht hoe de bestaande 220 en 48 volt noodverlichtingsarmaturen kunnen worden omgebouwd naar een LED alternatief. Zo heeft FIS een nieuw binnenwerk ontworpen dat in de bestaande armaturen kan worden geplaatst. De LED-verlichting bestaat uit drie ronde plaatjes, voorzien van dioden, bevestigd op een ijzeren plaat, welke met elkaar zijn verbonden. Een sociale werkplaats heeft vervolgens een serie van enkele duizenden stuks geproduceerd.

Gezien de levensduur van de LED verlichting scheelt het enorm in vervangingskosten ten opzichte van de traditioneel gebruikte TL verlichting. Daarnaast hoeft het armatuur zelf niet vervangen te worden, doordat het oude binnenwerk compleet wordt vervangen door de nieuwe LED variant. Het energieverbruik van de LED-verlichting ligt bovendien een stuk lager dan bij de TL verlichting met een besparing op de energiekosten tot gevolg. 

Vervanging van R22 door RS70
Een andere innovatie die op de relatiedag veel aandacht kreeg, was de vervanging van het CFK-middel R22 door RS70. Aangezien het vanaf 1 januari 2015 wettelijk niet meer was toegestaan het schadelijke koudemiddel R22 toe te passen, konden bestaande koelmachines met lekkages niet meer met R22 worden gerepareerd.

Een milieuvriendelijker alternatief is gevonden in het middel RS70, dat wettelijk wel is toegestaan. In sommige gevallen kan hierdoor de levensduur van de bestaande koelinstallatie weer aanzienlijk worden verlengd.