'Patent Pending' bij octrooiaanvraag ABC-montageplaat

16 oktober 2015

Foto: Doorsnededetail ABC-montageplaat van Breijer

Breijer Ventilatietechniek heeft bij de octrooiraad octrooi aangevraagd voor de Asbest Brand Combi (ABC)-montageplaat. Deze montageplaat is door Breijer zelf ontworpen en verder ontwikkeld. De plaat creëert niet alleen een doorvoer welke tijdens toekomstig onderhoud eenvoudig met een borstel kan worden gereinigd, maar maakt ook het plaatsen van een brandklep in de woning scheidende muur mogelijk. Voordeel is tevens dat het asbest wordt opgesloten en dat het afzuigventiel op een juiste wijze kan worden aangebracht.

'Patent Pending'

Het product beschikt nu over het label 'Patent Pending', wat inhoudt dat geen enkele andere partij het product op de markt mag zetten. De ABC-montageplaat is speciaal ontworpen voor bestaande gestapelde woningbouw, welke is voorzien van een gecombineerd verticaal ventilatiekanaal waarop de gestapelde woningen zijn aangesloten. Volgens de wet moeten in het kanaal brandkleppen in de doorvoeren naar de schacht worden aangebracht.

'Nu is het nog zo dat wij in de bestaande woningbouw veel situaties tegen komen waar de doorvoeren asbesthoudend zijn, waardoor wij deze niet met borstels mogen reinigen', zegt Marco van 't Land (technisch adviseur bij Breijer Ventilatietechniek). 'Het saneren van deze doorvoeren is dan ook een kostbare zaak, zodat vaak het reinigen van deze doorvoeren achterwege wordt gelaten. Omdat deze doorvoeren vaak ook nog eens zeer kort zijn (afstand muurzijde woning tot aan de schacht), is het plaatsen van een brandklep in combinatie met een afzuigventiel niet mogelijk. Daarbij komt nog dat de veren van het afzuigventiel of het plaatsen van een brandklep het asbest kan beschadigen wat een zeer onwenselijke situatie is. In veel gevallen wordt er in de praktijk dus geen brandklep geplaatst, wat op zich weer een onveilige situatie oplevert. De ABC-montageplaat kan aan al deze ongewenste situaties een einde maken.'

Breijer is van mening dat zij met de ABC-montageplaat een gat in de markt hebben gevonden en verwacht dat zij met dit product kunnen bijdragen aan een veiligere woonomgeving.