Koning opent gerechtsgebouw Breda

14 september 2018

Koning Willem-Alexander opende vrijdagmiddag 14 september het nieuwe gerechtsgebouw in Breda. De koning onthulde het beeld van Vrouwe Justitia, symbool voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak. Het gerechtsgebouw huisvest de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant en de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Het gebouw is een ontwerp van Hootsmans architectuurbureau en Paul de Ruiter Architects.

Decor
Het markante kunstwerk ‘La Source’, prominent en opvallend door zijn felrode uiterlijk, diende als decor voor de ontvangst van de koning. Terwijl de Nassauklok van de Grote Kerk geluid werd en de beiaardier speelde, wachtten inwoners van Breda, medewerkers uit het gerechtsgebouw en anderen het staatshoofd op toen hij op het voorplein van het gebouw uit de auto stapte.

Onthulling beeld Vrouwe Justitia
Met de onthulling van Vrouwe Justitia verrichtte Koning Willem-Alexander de openingshandeling, zoals zijn moeder, toenmalig Koningin Beatrix, in 1986 bij de opening van het vorige gerechtsgebouw aan de Sluissingel ook deed.

‘Opvoeding van de jeugd in de rechtstaat’
De opening stond in het teken van het thema ‘Opvoeding van de jeugd in de rechtstaat’. Na de onthulling woonde de koning de eerste zitting bij in het officieel geopende gerechtsgebouw. Een nagespeelde kinderzitting door leerlingen van de tweede klas van het Stedelijk Gymnasium uit Breda. Vervolgens bezocht hij het gebouw en ging in gesprek met medewerkers van het Openbaar Ministerie, de rechtbank en de Raad voor de Kinderbescherming.

Open dag zaterdag 29 september
Op zaterdag 29 september 2018 opent rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, van 10.00 tot 16.00 uur de deuren van het gerechtsgebouw voor het publiek. Het zittingzalengebied (begane grond, eerste en tweede verdieping) is dan te bezichtigen.

Vrouwe Justitia
Van oorsprong is zij een Romeinse godin, maar inmiddels de personificatie van het recht. Doorgaans is zij geblinddoekt, vaak draagt zij een weegschaal en vrijwel altijd een zwaard.
- De blinddoek drukt uit dat zonder aanzien des persoons recht wordt gesproken.
- De weegschaal symboliseert het afwegen van de verschillende argumenten alvorens te oordelen.
- Het zwaard staat voor het vonnis dat wordt uitgesproken.

Het beeld werd in 1893 geplaatst in de nis boven de ingang van het gerechtsgebouw aan de Kloosterlaan in Breda. In 1986 verhuisde het mee naar het gebouw aan de Sluissingel. Vrouwe Justitia heeft nu een prominente plaats in dit gerechtsgebouw.