Kick-off 'veilige' pilot Protect

20 juli 2018

Facilicom Solutions wil veilig en duurzaam (routine)gedrag van zowel medewerkers als leidinggevenden positief beïnvloeden. Het nemen van eigen verantwoordelijkheid in veilig gedrag zou daarbij vanzelfsprekend moeten zijn en dat blijkt helaas niet altijd het geval. In mei 2018 is VeiligheidNL daarom een pilot gestart bij Breijer Contractonderhoud met het programma Protect. Aandachtsgebieden in het programma zijn ‘preventie (voorkomen van ongevallen) & vitaliteit’, ‘loopbaan & ontwikkeling’ en ‘motivatie & commitment’.

Contractonderhoud verzorgt met 50 medewerkers en 19 leidinggevenden onder andere het onderhoud aan elektra en verwarmings- en koelinstallaties en komt daarbij dagelijks onveilige situaties tegen. Deze onveilige situaties worden niet altijd besproken met de collega's en/of leidinggevende. Reden hiervoor kan zijn dat de medewerker alleen op pad is of omdat deze gemotiveerd is om de klus snel af te ronden. Het gevolg is alleen dat er niet geleerd wordt van de onveilige situatie en er mogelijk ook onnodige risico's worden genomen, met op termijn onveilig routinegedrag tot gevolg.

Er is gekozen voor Protect, omdat medewerkers niet dagelijks samenwerken en vaak verspreid door het land werkzaam zijn. Met Protect krijgen medewerkers namelijk online videotrainingen over veilig werken en het maken van veilige keuzes. Deze trainingen stimuleren de medewerkers ook om tijdens periodieke offline bijeenkomsten de geleerde lessen van Protect met collega's te bespreken en situaties uit de praktijk uit te wisselen.

Leidinggevenden volgen de online communicatietraining 'hoe motiveer ik mijn medewerker om zelf verantwoordelijkheid te nemen' en gaan het gesprek aan met de medewerker om eigenaarschap voor veilig werken onder medewerkers te versterken. Zo wordt de eigen verantwoordelijkheid bij zowel de medewerkers als leidinggevenden vergroot en de onderlinge samenwerking versterkt.