Breijer vaste partner van Berco

26 februari 2015

De nieuwe bedrijfshal en het aangrenzende kantoor van Berco Schijndel worden verwarmd en gekoeld via vloerverwarming. Als vaste partner van Berco voert Breijer al meer dan twintig jaar allerlei onderhoudswerkzaamheden uit aan de installaties in de verschillende productiehallen.

"In het voortraject heeft Berco ons gevraagd het ontwerp te maken voor de E-installaties in de nieuwe productiehal en later is ons ook de uitvoering gegund. We bekleden in dit project in feite twee rollen, die van adviseur en installateur," stelt Bert van der Heijden van Breijer.

De nieuwe productieruimte, Berco IV, is min of meer een kopie van Berco III, gaat Van der Heijden verder. "Berco III hebben we ook mogen maken, maar dat is toch alweer zo'n zeven jaar geleden. Technisch gezien hebben we in de nieuwe productiehal flinke stappen gemaakt."

Breijer verzorgt de complete E-installatie, waaronder de verlichting, armaturen, kabelgoten, voedingslijnen, verdeelkasten en het camerasysteem. "We hebben gekozen om alle armaturen te voorzien van LED-verlichting, zowel in de productieruimte, de kantoren, het magazijn als de buitenverlichting. De verlichting wordt geschakeld met DALI en KNX. Er is geen enkel relais te bekennen in de productiehal, de verlichting wordt volledig geregeld via protocollen. Alvorens Berco besloot om tot LED over te gaan, hebben we eerst in samenwerking met Philips een test gedaan in Berco III. Dat leidde tot een bevredigend resultaat voor Berco."

In de productieruimte van Berco IV komt het licht van boven, vervolgt Van der Heijden. "De daglichttoetreding vindt plaats via lichtstraten in het dak. Pal naast deze lichtstraten hebben we LED-lichtlijnen opgehangen, die worden gedimd en gestuurd op basis van daglichttoetreding in de hal. Het voordeel van DALI is dat de verlichting percentsgewijs kan worden gedimd. De medewerkers ervaren dus eigenlijk niet of het licht boven wordt 'geregeld' door de zon of door de LED-lichtlijnen."


Meer informatie?
Lees het volledige artikel in het vaktijdschrift 'Installatie & Bouw'.